Achter de schermen: Lief & Jarig

Achter de schermen: Lief & JarigLief & Jarig is zo'n webwinkel waar we meteen een blij gevoel van krijgen. Eigenaresse Marijke runt de webwinkel met heel veel plezier. Wij stellen haar wat vragen over het leven als webwinkelier!

Marijke: "Ik was een aantal jaar werkzaam als weddingplanner. Toen mijn moeder ziek werd kwam dit op een wat lager pitje te staan, omdat ik zoveel mogelijk bij haar wilde zijn. Na haar overlijden paste het beroep weddingplanner niet meer bij me, ik zat niet goed in mijn vel en was heel erg zoekende naar wat ik wilde. Toevallig werd mijn dochter in die periode 1 jaar en was ik op zoek naar versiering voor haar eerste verjaardag. Toen ontstond het idee om een webshop te beginnen. Lekker achter de schermen, maar wel met klantcontact en diversiteit in mijn werkzaamheden. Ik ging research doen en ik werd steeds enthousiaster! Het leek me zo heerlijk om het assortiment samen te stellen, inkoop te doen en bestellingen in te pakken. Nog steeds ben ik elke dag blij met deze keuze!" Sinds november 2018 is haar webwinkel Lief & Jarig online.

"Ik probeer me te onderscheiden door van het pakketje al een feestje te maken. Met een persoonlijk handgeschreven kaartje, een leuk ingepakte bestelling en vaak een kleinigheidje hoop ik zo de klant te verrassen."

Per week besteedt Marijke 2 tot 3 dagen aan de webshop en daarnaast nog wat losse uurtjes in de avonden of tijdens de slaapjes van haar jongste dochter. "Eigenlijk ben ik er elke dag wel mee bezig. Van tevoren had ik niet gedacht dat er zoveel bij het runnen van een webshop komt kijken. Dat maakt het voor mij superleuk! Ik word helemaal blij van het inpakken van alle bestellingen, maar ik krijg ook veel energie van het doen van de inkoop (alhoewel dit nog wel eens voor keuzestress zorgt..) en het bedenken van marketingacties. Ik krijg vaak de vraag ‘maar wat doe je dan eigenlijk allemaal in die uren?’. Met alleen het inpakken van bestellingen ben je er natuurlijk niet. Ik ben ook veel tijd kwijt aan onderhoud van mijn webshop (teksten up-to-date houden bijvoorbeeld), het plaatsen van nieuwe producten, teksten schrijven, blogs schrijven en plaatsen, social media, marketingacties voorbereiden, nieuwsbrieven versturen, het analyseren van de statistieken en zo kan ik nog wel even doorgaan."

Achter de schermen: Lief & Jarig

"Ik heb een leuke plek in het centrum van Assen waar ik mijn opslag heb en waar ik fijn kan werken. Mijn dag begint meestal met het inpakken van alle bestellingen. Ik besteed hier veel zorg en aandacht aan, want ik vind het belangrijk dat het feestje al begint bij het uitpakken van het pakketje. Verder heb ik voor iedere werkdag een to-do lijst, deze probeer ik af te werken. Denk aan social media, teksten schrijven voor nieuwsbrieven of blogs of onderhoud van de webshop. Ik probeer mijn werkzaamheden achter de laptop af te wisselen met werkzaamheden die ik niet achter de laptop hoef te doen. Er is altijd wel iets op te ruimen (bijvoorbeeld voorraad die is binnengekomen) en de laatste tijd ben ik ook meer bezig met het maken van filmpjes. Een hele fijne afwisseling!"

Naast de webshop is Marijke veel thuis bij haar twee dochters van 1 en (bijna) 4 jaar. "Ik werk niet fulltime en ik vind het fijn om zoveel tijd met ze door te kunnen brengen (alhoewel ik het ook heerlijk vind om een dag te werken ;)..). Op mijn vaste werkdagen is mijn man thuis of zijn mijn dochters naar de opvang / school. Op de dagen dat ik thuis ben, check ik soms mijn mail even tussendoor als mijn jongste dochter slaapt. Daarnaast probeer ik ’s avonds nog wat te werken, maar dit lukt niet altijd.

Achter de schermen: Lief & Jarig

Het leukste vindt Marijke het samenstellen van alle collecties (de inkoop) en het inpakken van alle bestellingen. "Het geeft me zo’n heerlijk gevoel als er weer een stapel pakketjes klaarligt om verstuurd te worden. Ik ben altijd heel benieuwd hoe de feestjes worden versierd en ik vind het superleuk als ik foto’s krijg of blije reacties van klanten."

Minder leuk vindt ze het onderhouden van social media. Daar gaat enorm veel tijd in zitten. Het bedenken van posts, het zoeken van juiste foto’s en het schrijven van passende teksten: haar ambitie is om dit ooit uit te kunnen besteden.

Marijke gebruikt Lightspeed als webwinkelsoftware. "Ik heb hiervoor gekozen omdat Lightspeed mooie templates heeft, waar je zelf gemakkelijk mee kunt werken. Daarnaast kun je apps downloaden om de functies van je webshop uit te breiden. Ook hebben ze een hele goede klantenservice. Je kunt ze gemakkelijk bereiken via de chat, per mail of telefonisch en tot nu toe hebben ze mij altijd erg goed geholpen."

Achter de schermen: Lief & Jarig

"Ik volg op dit moment een traject bij Succes met je Webshop. Als ik opnieuw zou beginnen zou ik hier direct mee zijn gestart. Ik had vooral in het begin het gevoel ‘dat ik maar wat deed’ en ik zou het heel fijn hebben gevonden als ik hier begeleiding bij had."

"Ik wil graag nog groeien met de webshop en daarom volg ik een traject bij Succes met je Webshop. Mijn ambitie is om uiteindelijk werkzaamheden waar ik zelf weinig plezier en energie uithaal uit te kunnen besteden, zoals social media."

"De belangrijkste tip is om niet op te geven. Met een webshop heb je vaak ups en downs. Soms is het dagen wat rustiger, om vervolgens weer te denken: ‘waar komen deze bestellingen wel niet allemaal vandaan?’ Heb vertrouwen dat als je op de juiste manier energie steekt in je webshop, deze echt gaat groeien."


Over de schrijver
Leuk dat je er bent! Ik ben Astrid van der Made, de #1 e-commerce expert van Nederland en België en schrijver van Meer verdienen met je webshop. Mijn missie is: in 5 jaar 10.000 webwinkeliers helpen om hun webshopdoelen aan te tikken en liever nog voorbij te razen. Daarom geef ik online trainingen, 1-op-1-coaching en mail ik twee keer per week één gouden webwinkel-inzicht de wereld in.