Achter de schermen: Mente Espíritu

profielfoto-yasmeenAl jaren wilde Yasmeen haar eigen webshop beginnen. Maar hoe precies, dat wist ze nog niet. Yasmeen heeft al edelstenen sinds ze 6 jaar was. De combinatie van de edelstenen met meditatie oefeningen, trainingen en producten vindt ze prachtig. Afgelopen zomer is ze er voor gegaan. Haar webshop is sinds 10 augustus online: Mente Espíritu. Dat betekent ‘mind en soul’. Tijd om haar eens wat vragen te stellen over haar leven als webwinkelier.

Een dag uit het leven van een webwinkelier

Yasmeen werkt elke dag zo’n 6 uurtjes of zelfs meer aan haar webshop. “Er komt letterlijk alles bij kijken. Het is niet producten inkopen, website bouwen en klaar. Veel vergelijken, zoals pakketdiensten, actief blijven op social media, bloggen, flyers uitdelen, e-mailen, pakketten verzenden, orders verwerken, mails beantwoorden en zorgen dat ik zichtbaar word en blijf. Daarnaast moet je ook in de gaten blijven houden wat je nog op voorraad hebt en of het genoeg is. Als er een order binnenkomt voor 16:00 uur verzamel ik alle spullen bij elkaar. Ik print een pakbon en verzendlabel uit. Bestelling pak ik in, doe er een kaartje bij met een persoonlijke tekst. Zodra het pakketje klaar is, ga ik naar het postkantoor en daar lever ik de pakketten in.”

Tot nu toe is het nog rustig en kan Yasmeen de werkzaamheden nog goed combineren met andere bezigheden. “Ik hoop dat er verandering in komt en dat ik meer met bestellingen bezig kan zijn. Mijn telefoon staat altijd aan, mocht iemand een berichtje willen sturen of bellen. Tot nu toe is het goed te plannen. Plannen is the keyword!”

Achter de schermen: Mente Espíritu

Veel tijd

Er komen zeker ook uitdagingen kijken bij het runnen van een webwinkel. “Het neemt vooral in het begin heel veel tijd in beslag. Ik heb het geluk dat ik deze tijd had, maar kan mij voorstellen dat het een nog grotere uitdaging wordt als je tussendoor ook nog fulltime werkt. Nu is mijn grootste uitdaging de marketing en gezien worden. Ik ben gestart zonder startkapitaal, dus veel uitgeven aan advertenties kan ik helaas (nog) niet doen.”

Zichtbaarheid

Het is dan wel de grootste uitdaging maar deze gaat Yasmeen niet uit de weg. “Bezoekers trek ik vooral via sociale media. Mensen kunnen op mijn foto’s klikken en kunnen op die manier de producten kopen. De link naar mijn webshop staat ook op de voorpagina’s. Ik bedenk ook regelmatig acties. Nu de feestdagen eraan komen, kan ik ook leuke acties voor de feestdagen uitvoeren. Ik adverteer gratis via facebook groepen en verstuur ook regelmatig nieuwsbrieven. Ik merk dat er dan ook mensen doorklikken naar de webshop. Bij elke bestelling voeg ik een persoonlijk berichtje toe, dit zorgt er onder andere voor dat sommige mensen vaker bestellen.”

Onderscheiden van concurrenten

“Ik probeer vooral mezelf te zijn. Er zijn zoveel mensen die elkaar nadoen en ik houd daar totaal niet van. Er zijn veel ‘Instagram winkeltjes’ actief. Ze lijken allemaal erg op elkaar en kunnen blijkbaar heel goedkoop verkopen. Met mijn webshop kan ik laten zien dat ik betrouwbaar ben en dat is wat mensen waarderen.”

Yasmeen heeft liefde voor de natuur en probeert alles zo duurzaam mogelijk te doen. “Ik let bijvoorbeeld op mijn verpakkingsmateriaal, maar ook waar mijn groothandels inkopen. Ik ben ook mijzelf omdat ik ook mijn eigen ideeën uitvoer. Zo heb ik bijvoorbeeld een eigen adventskalender gemaakt, dit zag ik nog niet bij mijn concurrenten. Ook geef ik er een persoonlijke touch aan door mezelf te laten zien op de website maar ook op sociale media. Ik probeer zeldzame edelstenen te vinden en niet alleen de standaard soorten die de meesten verkopen.”

Achter de schermen: Mente Espíritu

Bestellingen inpakken

Mente Espíritu bestaat nu zo’n vier maanden en er komen nog niet heel veel bestellingen binnen. Dat is dan ook meteen wat Yasmeen het minst leuk vindt aan het runnen van een webwinkel; wachten op een bestelling. “Maar zodra ik er een aantal achter elkaar krijg, word ik weer blij!”

Marketing en SEO vindt ze erg lastig, dat vindt ze dus ook minder leuk. “Het leukste vind ik inkopen doen. Vaak koop ik dan meteen iets voor mijzelf erbij. Ook heb ik erg veel plezier in het inpakken. Ik word er blij van en vind het fantastisch dat mensen bij mij kopen. Waar ik ook veel voldoening uithaal zijn de reacties van mijn klanten. Hoe blij zij zijn met hun bestelling en de service.”

Webwinkelsoftware

Yasmeen heeft gekozen voor de software van Mijnwebwinkel. “Ik zat eerst bij Jimdo, maar liep tegen teveel dingen aan. Mijnwebwinkel was voor mij een betere optie, ik kon meer en qua maandbedrag is het prima te betalen. Als ik opnieuw mocht beginnen dan zou ik meteen voor mijnwebwinkel gekozen hebben. Doordat ik moest overstappen heb ik heel veel dubbel moeten doen. Ik had het boek ‘Meer verdienen met je webshop’ van Astrid aangeschaft en zo kon ik meteen alle tips toepassen.”

Achter de schermen: Mente Espíritu

Ambities en plannen voor de komende tijd

“Ik hoop dat ik mag groeien met mijn bedrijf en dat ik dit uiteindelijk fulltime kan gaan doen. Daarom heb ik mij ook opgegeven voor de Webwinkel Succes Academie.”

Belangrijkste tip

“Als het even tegenzit, niet opgeven. Doorgaan! Dan zal ik vanzelf zien dat het goed komt, hoe moeilijk het ook kan zijn. Ik kan nog al streng zijn voor mijzelf. Dat moet ik niet doen.”

Over de schrijver
Leuk dat je er bent! Ik ben Astrid van der Made, de #1 e-commerce expert van Nederland en België en schrijver van Meer verdienen met je webshop. Mijn missie is: in 5 jaar 10.000 webwinkeliers helpen om hun webshopdoelen aan te tikken en liever nog voorbij te razen. Daarom geef ik online trainingen, 1-op-1-coaching en mail ik twee keer per week één gouden webwinkel-inzicht de wereld in.

Meer webwinkel tips

500+ webwinkel blogs in ons archief