Ik moet helemaal niks (en jij ook niet)

Ik dacht dat het erbij hoorde: social media.

Ik dacht dat ik elke dag moest posten op kanalen waar ik éigenlijk helemaal niet (of in ieder geval helemaal niet zo vaak) wil zijn.

Ik hoef niet zo nodig in mijn mooiste outfit, lachend naar mijn laptop en met een cappuccino in mijn hand op de foto. Ik drink niet eens koffie. En zo ziet mijn werk er in de praktijk ook helemaal niet uit.

Ik worstelde met het voldoen aan het picture perfect Insta-ondernemersplaatje. Het paste niet bij mij. Maar ik wilde natuurlijk ook geen klanten mislopen. En om dat te voorkomen moet ik toch overal mijn gezicht laten zien?

Uiteindelijk bleek het simpel:

Ik moet helemaal niks.
En het is niet erg om klanten mis te lopen.

Je wilt niet zo veel mogelijk klanten. Je wilt de beste klanten. Een trouwe achterban. Die jouw producten afnemen en graag bij je blijven plakken.

En je wilt klanten die bij je passen. Die gedachte vormde zich de laatste tijd ook steeds scherper: klanten die bij mij passen, zitten helemaal niet te wachten op hashtag-heus-wel-filter-plaatjes met één of ander rooskleurig verhaal ernaast.

Klanten die bij mij passen willen no-nonsens. Een eerlijk verhaal. En geen opgepoetste meuk.

En dus liet ik Instagram lekker voor wat het was. Tot ik vorige week ineens ZIN had om iets te posten. Tijdens een boswandeling overdacht ik de veranderingen van de afgelopen tijd. Hoe ik weer terug ben bij hoe het ooit allemaal begon:

Vrijheid.
Ondernemen op mijn eigen voorwaarden.

Ik plaatste een foto waarop de zondagse vermoeidheid gewoon zichtbaar is. Ja, wat wil je dan? Ik heb een eigen bedrijf én twee jonge kinderen. Maar als ik kijk, zie ik ook iemand die eindelijk weer onderneemt op haar eigen voorwaarden! Dat is pas hashtag-no-filter.

En wat denk je? Mijn ondernemersplezier is daardoor als vanzelf ook weer terug op het oude enthousiaste niveau van het allereerste begin.

Wil jij ook ondernemen op je eigen voorwaarden maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? In onze cursus Start Je Winstgevende Webshop nemen we je stap voor stap mee van het absolute nulpunt naar het versturen van je eerste pakketjes.

Normaal gesproken doorloop je de cursus alleen. Maar omdat onze eigen Community Host Ina afgelopen maandag begonnen is met de cursus om haar eigen webshop vanaf de grond op te bouwen, is er een groep in de community waar je mee kunt liften op het tempo én kunt zien hoe alle stappen er in de praktijk uitzien.

Deze content blijft altijd zichtbaar, maar live aanhaken heeft natuurlijk extra motiverende kracht. Dus ben je al lid? Haast je dan naar de startersgroep. En twijfel je al een tijdje om in te stappen? Dan is dit misschien wel een unieke kans.

Ik wens je een fijne dag! En vergeet niet om lekker met een cappuccino in je hand te lachen naar je laptop … of niet natuurlijk.

Over de schrijver
Leuk dat je er bent! Ik ben Astrid van der Made, de #1 e-commerce expert van Nederland en België en schrijver van Meer verdienen met je webshop. Mijn missie is: in 5 jaar 10.000 webwinkeliers helpen om hun webshopdoelen aan te tikken en liever nog voorbij te razen. Daarom geef ik online trainingen, 1-op-1-coaching en mail ik twee keer per week één gouden webwinkel-inzicht de wereld in.

Meer webwinkel tips

500+ webwinkel blogs in ons archief