Interview: Caroline van BambooBaby
7 min. leestijd

Interview: Caroline van BambooBaby

Caroline van BambooBabyCaroline is het gezicht achter BambooBaby, een webshop met duurzame, herbruikbare verzorgingsproducten voor kinderen en vrouwen. Denk aan wasbare luiers, zoogcompressen, maandverband en menstruatiecups. Alle producten in de webwinkel zijn door Caroline en haar zoontje getest en goedgekeurd. Tijdens haar zwangerschap verdiepte ze zich in wasbare luiers die niet alleen veel minder chemicaliën bevatten dan wegwerpluiers, maar nog veel meer voordelen bleken te hebben. Zo verminderen ze het afval, besparen ze geld (en gesjouw) en zien ze er super leuk uit.

Wanneer en hoe ontstond het idee voor je webwinkel?

Het idee voor BambooBaby ontstond tijdens een korte vakantie in Italië in de herfstvakantie. Ik gebruikte voor mijn zoontje al wasbare luiers, maar ik kon nooit de producten die ik nodig had of wilde hebben op 1 plek vinden. Daarnaast vind ik het leuk om online bezig te zijn, ben ik handig met computers en begrijp ik (in ieder geval) de basis van administratie. Tijdens die vakantie vielen de puzzelstukjes op hun plaats en had ik ineens het gekke idee om dan maar zelf de stoute schoenen aan te trekken en de producten te gaan verkopen. Gekke ik!

Sinds wanneer is je webwinkel online?

In de kerstvakantie van 2016 is mijn shop open gegaan. Dat was slechts 2 maandjes nadat ik het idee heb geopperd. Als ik erop terug kijk is het super snel gegaan, maar ik ben dan ook meer dan tevreden met het resultaat.

Hoe onderscheid jij je van je concurrenten?

Op BambooBaby staan alleen producten die ik zelf ook echt gebruik en waarvan ik overtuigd ben dat anderen hier ook blij mee zullen zijn. Ik sta dus voor de volle 100% achter mijn producten. Wat mij verder onderscheidt van mijn concurrenten is dat ik niet zozeer een winstoogmerk heb: veel liever verspreid ik het ‘virus’ van het gebruik van wasbare luiers. Daardoor kan ik eerlijke adviezen geven naar klanten toe en kan ik specifiek op hun situatie inspelen. Het geven van luierconsulten vind ik een van de leukste dingen om te doen!

Hoeveel tijd besteed je aan je webwinkel en wat komt er allemaal kijken bij het runnen van je webwinkel?

Het verschilt echt per week hoeveel tijd ik aan de shop besteed. Ik heb naast BambooBaby ook nog een vaste baan voor 3 dagen in de week, een zoontje van bijna 2 en een buikbaby die binnen een paar weekjes geboren gaat worden. Deze zaken zorgen er allemaal voor dat ik minder tijd aan de shop besteed als dat ik graag zou willen. Je merkt echt dat hoe meer tijd je in je shop steekt, hoe meer je er ook uit haalt.

Wat er allemaal bij komt kijken? Het begint allemaal bij een goede site (laten) bouwen. Zodra die op orde is kun je gaan kijken naar de inhoud (jep, SEO onder andere). Er zijn zo verschrikkelijk veel punten waar je rekening mee moet houden, het is niet ‘zomaar even doen’. Wat ik van te voren wel een beetje dacht… Daarnaast vind ik social media ook echt een suuuuuper belangrijk onderdeel. Dat ben ik nog steeds aan het leren. Voor alle technische aspecten en een introductie in social media heb ik een opleiding gevolgd. Hierbij heb ik zoveel informatie gekregen dat ik het komende jaar nog veel werk aan de winkel heb ;-).

Interview - Caroline van BambooBaby

Beschrijf eens een dag uit jouw leven als webwinkelier?

Mijn dagen zijn altijd verschillend. Op de dagen dat ik naar mijn vaste baan ga, ligt de shop altijd een beetje stil, op het wegbrengen van pakketjes en het beantwoorden van mailtjes na. Op dagen dat ik ‘vrij’ ben, sta ik altijd samen op met mijn zoontje, om eerst gezellig te gaan ontbijten. Vaak na het ontbijt gaat de laptop aan en kan mijn zoontje zichzelf wel even een uurtje vermaken. Dan kan ik mooi alle producten bijwerken, orders verwerken, social media updaten, leveranciers (na)bellen etc. Zodra mijn partner thuis is, of als mijn zoontje slaapt, kan ik mooi nog wat extra tijd aan de shop besteden.

Wat vind je het leukst en het minst leuk aan het runnen van je webwinkel?

Het allerleukste vind ik om mensen enthousiast te maken over het gebruik van wasbare luiers. De eerste reactie van mensen is toch vaak dat het vies is, of erg veel werk, maar echt, dit valt hartstikke mee! Je hebt inlegvelletjes voor in de luier, die je met viezigheid en al weg kunt gooien – en het zijn slechts 2 wasjes per week extra. En heel eerlijk, je hebt al heel veel was als je kinderen hebt, plus dat ik dit de leukste was van de week vind! En je ben echt onwijs goed bezig voor het milieu; je bespaart tonnen afval!

Om de wasbare luiers te promoten sta ik veel op markten en beurzen, dit vind ik super leuk om te doen. Daarnaast geeft iedere verkoop toch weer een kick; er zijn mensen die het met me eens zijn! En door hun aankoop stimuleren ze mij om weer verder te gaan met het verspreiden van het woord. Want elke cent die binnenkomt, wordt net zo hard weer geïnvesteerd in de groei van BambooBaby en het promoten van wasbare luiers in het algemeen.

Wat ik het minst leuk vind aan het runnen van de webwinkel? Ik vind het lastig om me niet te veel bezig te houden met wat mijn ‘concurrenten’ doen. Het liefst zie ik ze niet als concurrent, maar als collega – we hebben een gezamenlijk doel in mijn ogen, namelijk het op de kaart zetten van de wasbare luier.

Welke uitdagingen kom je tegen tijdens het runnen van een webwinkel?

Welke niet? Haha. Je komt jezelf tegen. JIJ hebt een idee – voer het ook maar uit dan. Ik vind het heerlijk dat ik alles kan proberen wat ikzelf bedenk, maar het is ook een grote verantwoordelijkheid dat je alles ook zelf in gang moet zetten. Je moet een echte doener zijn, met alleen een idee gebeurt er niets. Dat vind ik aan de ene kant heerlijk, maar aan de andere kant ook een van de meest pittige zaken van het runnen van een webshop. Daarnaast is een grote uitdaging voor mij om mijn social media bij te werken. Dat moet nog een tweede natuur voor me worden, maar er wordt aan gewerkt!

Interview - Caroline van BambooBaby

Welke webwinkelsoftware gebruik je en waarom heb je juist voor deze software gekozen?

BambooBaby draait op de software van Mijnwebwinkel.nl. Ik heb veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van verschillende aanbieders en deze partij kwam naar voren als een goede betaalbare kandidaat met alle mogelijkheden die ik op dit moment nodig heb. Ik ben nog steeds heel blij met deze keuze!

Op welke manier trek je bezoekers naar je webwinkel?

Ik sta veel op beurzen en markten, om face-to-face klanten te werven en voorlichting te geven. Daarnaast geef ik luierconsulten bij mensen thuis. Ik zet social media in om meer betrokkenheid te creëren en ik probeer ervoor te zorgen dat mijn SEO op orde is, zodat ik ook goed via zoekmachines te vinden ben. Daarnaast ben ik lid van het algemene platform wat wasbare luiers promoot en ben ik lokaal wat aan het adverteren, zoals bij verloskundigenpraktijken en consultatiebureaus.

Als je opnieuw zou beginnen, wat zou je dan anders aanpakken?

Goede vraag – voor mijn gevoel ben ik pas net begonnen. Misschien toch meteen wat meer inzetten op SEO. Verder ben ik hartstikke tevreden met hoe zaken tot nu toe gaan.

Hoe combineer je je webwinkel met je andere bezigheden?

Zoals hierboven al een beetje omschreven, vind ik dit nog de grootste uitdaging! Naast mijn vaste parttime baan en de zorg voor mijn gezin is het soms echt zoeken naar een gaatje om lekker met de shop bezig te zijn. Maar het geeft altijd weer voldoening dus het is heel erg de moeite waard!

Wat zijn je ambities en je plannen voor de komende tijd?

Momenteel ben ik met een eerste gemeente bezig om onder hun inwoners proeven te doen met wasbare luiers. Dit proces begeleid ik van a tot z en vind ik erg leuk en leerzaam om te doen. Je krijgt zo ontzettend veel feedback over ervaringen van anderen op jouw producten, dat het alleen al daarom onwijs nuttig is om te doen. Daarnaast vind ik het echt super dat gemeenten hier bewust van worden, en wil ik heel erg graag deze duurzaamheidsprojecten uitbreiden. Zodra deze eerste proef is afgerond, zal ik zeker andere gemeenten gaan benaderen om hun voorbeeld te volgen.

Mijn verdere plannen bestaan vooral uit het uitbreiden van mijn klantenbestand en de interactie via social media.

Wat is de belangrijkste tip die jij gekregen hebt en waarom was deze zo belangrijk?

De beste tip, die nog altijd blijft hangen en ik voor mijzelf bijna dagelijks nog herhaal was deze opmerking van mijn vriend: ‘waarom niet’?

Waarom zou je het niet doen? Je hebt niets (oke, nauwelijks) wat te verliezen, dus probeer het gewoon!

www.bamboobaby.nl

Ook een eigen webwinkel? Gebruik de code ‘SUCCESMETJEWEBSHOP10’ via deze link voor 10% korting op je eerste jaarabonnement bij Mijnwebwinkel.

Over de schrijver
Ik ben Astrid van der Made, e-commerce expert, voormalig eigenaresse van 2 webshops en auteur van Meer verdienen met je webshop. Mijn missie is om ambitieuze e-commerce ondernemers te helpen bij het opschalen van hun webshop en het behalen van hun doelen, zodat zij hun droomleven kunnen leiden.