Interviews
Astrid van der Made
Interviews
4 min

Interview: Ellen van Love, Peace & Joy

4 min

Interview - Ellen van Love, Peace & JoyEllen is de drijvende kracht achter webwinkel Love, Peace & Joy. Een mooie webwinkel met een uitgebreid aanbod dameskleding en accessoires. Vaak kleurrijk en met een vleugje retro. Altijd met een hoog ‘feel good’ gehalte en met veel liefde voor jou uitgezocht. Tijd om Ellen eens wat vragen te stellen over hoe zij haar webwinkel runt!

Opgericht in 2011

“Love, Peace & Joy is zes jaar geleden ontstaan. Ik werkte al een jaartje voor mezelf als copywriter, maar de online marketing trok me steeds meer aan. Paul, mijn vriend is handig in webbouw en -design en spontaan begonnen we onze eigen webwinkel in, toen nog, kinderkleding. Ik wilde net even iets anders, wat ik in de winkels voor mijn eigen kinderen niet kon vinden. Daarnaast vond ik het belangrijk om van een bestelling een persoonlijke belevenis te maken. Webwinkelen was toen al erg in opkomst, maar bij de meeste online shops vond je maar weinig service en betrokkenheid. Inmiddels is Love, Peace & Joy uitgegroeid tot een volwassen webwinkel en het assortiment is meegegroeid. Nu vind je er een  kleurrijke, onderscheidende collectie dameskleding en accessoires.”

Het afgelopen half jaar was Ellen nagenoeg fulltime met haar webwinkel bezig. “Het is een veelzijdige job, want ik ben zowel inpakker, inkoper, klantenservicemedewerker, blogger, fotograaf, marketeer en boekhouder. Die afwisseling vind ik juist wel erg leuk.”

Persoonlijk contact

“Ik ben niet zo bezig met de concurrentie, maar de merken die ik verkoop zijn überhaupt niet heel massaal verkrijgbaar. Wel vind ik persoonlijk contact met mijn klanten heel belangrijk. Wellicht is dat een onderscheidend punt. En het servicelevel ligt heel hoog. Oh en ik ben natuurlijk ook wel heel blij met de prachtige webshop die Paul voor Love, Peace & Joy ontworpen en gebouwd heeft (en best een beetje trots).” Op de vraag hoe ze bezoekers naar haar webwinkel trekt, vertelt Ellen dat de juiste branding, je laten zien op social media, onderscheidend zijn en ‘in gesprek’ gaan met je doelgroep voor haar heel goed werken. Daar ben ik het natuurlijk helemaal mee eens.

Interview - Ellen van Love, Peace & Joy

Een dag uit Ellens leven als webwinkelier

“Rond 9 uur ’s ochtends, als de kinderen naar school zijn en ik de ontbijtboel aan kant heb, kruip ik achter mijn computer en begin ik met de mail en doe ik wat social media. Dan ga ik de pakketjes inpakken die tussen half 11 en 11 uur opgehaald worden door de fietskoerier. Vervolgens verloopt mijn dag heel wisselend. Ik heb inmiddels wel een redelijk vast ritme gevonden, zo maak ik op maandag een weekplanning voor social media en blogs, op dinsdag doe ik administratie, op woensdag fotografie, enz. En natuurlijk gooien inkoopafspraken en nieuwe collecties die online moeten die planning af en toe lekker overhoop.”

De scheiding tussen werk en privé is niet heel scherp. “Omdat ik vanuit huis werk is dat niet zo ingewikkeld. Mijn kinderen worden wat groter dus die redden zichzelf ook goed. Tussendoor een keer een wasje draaien, ergens gezellig even met iemand afspreken of tussendoor een half uurtje sporten, het is fijn om dat allemaal zelf te kunnen bepalen. Aan de andere kant is het ook heel verleidelijk om nog even dat mailtje te beantwoorden, wat artikelen online te zetten of een social media berichtje te posten, maar ook daar leer ik steeds beter balans in aan te brengen.”

Uitdagingen bij het runnen van een webwinkel

“Lastige vraag! De uitdaging die ik in de webwinkel vind op heel veel vlakken vind ik het leukst. Daarnaast vind ik de vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap erg fijn. Tegelijkertijd ligt daar ook het gevaar. Ik gooi heel mijn ziel en zaligheid erin en als online shop ben je nooit gesloten. Er ligt altijd wel werk, dus daar moet ik soms wel bewust wat afstand van nemen om niet altijd maar aan het werk te zijn. Dat is best lastig als je het allemaal zo leuk vindt!”

“Wat ik wel echt een uitdaging vind is goed inkopen. In de mode doen we dat natuurlijk al ruim een seizoen vooruit, dus inschatten hoeveel groei je denkt aan te kunnen, dat soort dingen. Een hele leuke uitdaging vind ik zoekmachineoptimalisatie, het kan mij echt een kick geven als het lukt om goed te scoren op bepaalde pagina’s, maar ook frustreren als je denkt alles piekfijn in orde te hebben, maar het toch nog niet gaat zoals jij wilt. Het raadsel dat Google heet!”

Interview - Ellen van Love, Peace & Joy

WooCommerce

“Momenteel draait de shop in WooCommerce. Verschillende webwinkelsoftware zijn al de revue gepasseerd, maar met WooCommerce zijn we heel tevreden. Wel grappig, we hebben het nog wel eens over onze allereerste webshop (een standaard template, waarin je zelf weinig in de pap te brokkelen had), daarvoor moesten we de producten nog handmatig importeren met behulp van excellijsten. Geen doen!”

Leren door te doen

Op de vraag wat Ellen anders zou aanpakken, als ze opnieuw zou moeten beginnen, vertelt ze: “Geen idee eigenlijk, je leert door te doen. Dat hoort erbij en dat is niet fout, maar helpt je te ontwikkelen en groeien. Wel heb ik soms in dingen geïnvesteerd waarvan ik de prijs/kwaliteit verhouding achteraf niet helemaal in verhouding vond. Dat maakt dat ik geneigd ben alles zelf te willen doen, voor ik de dure expertise van anderen inhuur. Sommige dingen kun je heus beter door een ander laten doen, maar ik maak nu vooraf duidelijker en doelgerichte afspraken en ga niet mee in vage beloftes. Ook daarvoor geldt dat de ervaring leert, ook in wat wel en niet voor jouw shop werkt natuurlijk.”

Interview - Ellen van Love, Peace & Joy

Plannen en ambities

“Na een wat hectische tijd van veranderingen ben ik nu met Love, Peace & Joy weer in een wat rustiger vaarwater gekomen. Daar wil ik de komende tijd ook een beetje van gaan genieten. Natuurlijk zou ik graag nog een beetje doorgroeien en ik heb ook nog wel een paar mooie merken op mijn verlanglijstje. Stiekem droom ik wel van een mooie, ruime, lichte studio met showroom van waaruit ik bijvoorbeeld gemakkelijker en vaker dingen kan organiseren, een spontane pop-up-shop of een ander leuk evenement. Wie weet wat de toekomst brengt…”

Bezoek de website van Love, Peace & Joy

Heb jij ook een webwinkel en vind je het leuk om door ons geïnterviewd te worden? Stuur dan een korte omschrijving van je webwinkel en de link naar hallo@succesmetjewebshop.nl.

Categorieën