Iedere fase komt met nieuwe uitdagingen

Iedere fase komt met nieuwe uitdagingen

Afgelopen winter moest ik best even omschakelen. Mijn bedrijf was namelijk zo hard gegroeid, dat mijn side-kick Amy en ik het niet meer met z’n tweetjes af konden.

Het was een nieuwe fase in mijn ondernemerschap: ik ging een team bouwen.

En dat bracht nieuwe uitdagingen met zich mee. Dat begon al met het vinden van de juiste mensen: wist jij bijvoorbeeld dat niet iedereen die supergoed is in een bepaald vakgebied ook per se de juiste fit is voor jouw bedrijf?

In theorie wist ik dat wel. Maar in de praktijk moest ik die kennis toch nog even op de ongemakkelijke manier versleutelen.

Inmiddels zijn we met vijf vrouw sterk compleet. Het is al druk zat in die wekelijkse Zoom-sessie: van Amsterdam via Middelbeers naar een klein Spaans gehucht waar de besneeuwde pieken van de Sierra Nevada boven de sinaasappelgaarden uitsteken, kaatsen we webwinkelwijsheden over en weer.

Aan de basis ben ik geen groepsmens. Ik werk graag in mijn eentje: dan kan ik ongestoord meters maken. En als er gespard of samengewerkt moet worden, ben ik 1-op-1 eigenlijk het meest in mijn element.

En nou heb ik ineens een team.

Gelukkig was ik voorbereid: ik wist dat het voor mij een hele uitdaging zou zijn om ineens in een groep te werken.

En ik wist ook welke balans ik als leidinggevende wilde vinden: namelijk het gouden evenwicht tussen mijn teamleden niet vertellen wat ze moeten doen (ik heb ze namelijk ingehuurd omdat ze bepaalde dingen beter en sneller kunnen dan ik) maar wel autoriteit te pakken (omdat het uiteindelijk wel mijn bedrijf is).

Lastig, lastig.

En heel erg leuk!

Wat heel erg helpend was in dit proces, is dat ik altijd helder heb voor mezelf wat mijn sterktes en mijn zwaktes zijn.

Zo laat ik me op weg naar de volgende stap in mijn ondernemerschap niet in valkuilen trekken: ik spring er gewoon overheen.

Omdat ik goed voorbereid begon aan het bouwen van mijn team, staat het nu als een huis. Ja, én omdat mijn teamleden toppers zijn natuurlijk: dat ook!  

Van het allereerste begin tot helemaal bovenaan de top: iedere fase van het ondernemerschap brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee.

Heb jij ook helder voor ogen welke essentiële vereisten voor succesvol ondernemerschap jij in deze fase van je webwinkelavontuur helemaal rockt en welke nog wel een likje verf kunnen gebruiken? Vul onze digitale vragenlijst in en je ontvangt binnen vijf minuten een gepersonaliseerd rapport in je mailbox. Inclusief actiepunten.

Niet laten verstoffen hè!

Over de schrijver
Leuk dat je er bent! Ik ben Astrid van der Made, de #1 e-commerce expert van Nederland en België en schrijver van Meer verdienen met je webshop. Mijn missie is: in 5 jaar 10.000 webwinkeliers helpen om hun webshopdoelen aan te tikken en liever nog voorbij te razen. Daarom geef ik online trainingen, 1-op-1-coaching en mail ik twee keer per week één gouden webwinkel-inzicht de wereld in.

Meer webwinkel tips

500+ webwinkel blogs in ons archief