Ik had één vraag te veel fout

Ik ben een ontzettende doorzetter. Dat zit me ook wel eens in de weg, maar meestal krijg ik hierdoor linksom of rechtsom precies wat ik wil.

Dus toen iemand mij laatst vroeg welke dingen in mijn leven ik wel had willen bereiken, maar die niet gelukt zijn, dácht ik niet eens meer aan een van mijn grootste 'mislukkingen'. Dat kwam pas weer toen ik ging zitten om deze mail te schrijven.

Het zit namelijk zo: 

Ooit wilde ik heel graag dokter worden. Maar die deur werd keihard in mijn gezicht dichtgeslagen. 

De reden dat dat niet als een mislukking voelt, is dat die tegenslag van toen ervoor gezorgd heeft dat ik een pad bewandel dat perfect bij mij past: ik help webwinkeliers om een succesvolle onderneming op te bouwen. En ik kan me niks leukers bedenken! 

Maar als het nét een beetje anders gelopen was, werkte ik nu in het ziekenhuis. 

Als kind was ik namelijk super geïnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam. Na mijn havo-opleiding besloot ik dan ook om verpleegkunde te gaan studeren.

Toen ik eenmaal aan het bed stond, kwam ik erachter dat ik daar veel te nieuwsgierig voor ben: altijd als het interessant werd, kwam de dokter erbij en moest ik naar het volgende bed. Terwijl ik helemaal niet zo buitengewoon volgzaam of zorgzaam ben. 

Daarom besloot ik om in het volwassenenonderwijs certificaten te verzamelen om alsnog mijn vwo-diploma te halen. Zo kon ik me aanmelden voor geneeskunde en zou ik niet weggestuurd, maar juist opgepiept worden bij medische mysteries! 

Ik werd uitgeloot. 

Ik liet me niet zomaar afpoeieren en waagde een poging in Antwerpen, waar niet geloot maar getoetst werd. 

Ik had één vraag te veel fout.

Jazeker: één lullige vraag maakte dat ik geen dokter werd.

Omdat ik niet een jaar lang wilde wachten, ging ik biomedische wetenschappen studeren. In mijn vrije uren begon ik een webshop: een ondernemer was geboren! 

Ik kan me nu helemaal niet meer voorstellen dat ik iets anders zou doen: ik vind ondernemen het leukste wat er is en vind e-commerce een eindeloos interessant vak. 

Zo loopt het leven soms: een deur die dichtslaat, is lang niet altijd een probleem. Het is eerder een uitnodiging om een deurtje verder te kijken. 

Niemand weet dat beter dan ondernemers. 

Ondernemen is een pad, geen eindbestemming. Vergeet dat nooit en al helemaal niet als je een deur in je gezicht gesmeten krijgt: een échte ondernemer vindt altijd wel weer een nieuwe route naar succes.

Zit jij echt even helemaal vast? Vul dan dit vragenformulier in en maak kans op een gratis groeisessie met onze klantsuccescoach Laura. Ze kan helaas niet alle aanvragen oppakken, maar elke week selecteert ze een aantal gelukkige kandidaten die ze tijdens een telefoongesprek helpt om hun doelen én acties voor de komende tijd scherp te stellen.

Tot morgen!

Over de schrijver
Leuk dat je er bent! Ik ben Astrid van der Made, de #1 e-commerce expert van Nederland en België en schrijver van Meer verdienen met je webshop. Mijn missie is: in 5 jaar 10.000 webwinkeliers helpen om hun webshopdoelen aan te tikken en liever nog voorbij te razen. Daarom geef ik online trainingen, 1-op-1-coaching en mail ik twee keer per week één gouden webwinkel-inzicht de wereld in.

Meer webwinkel tips

500+ webwinkel blogs in ons archief