Lifehack voor ondernemers die meer privétijd willen
Nieuws & achtergrond
Astrid van der Made
Nieuws & achtergrond
3 min

Lifehack voor ondernemers die meer privétijd willen

3 min

Toen ik mijn huidige businesscoach voor het eerst ontmoette kreeg ik binnen een half uur een tip die van enorme waarde is. Die me mijn privéleven weer terug gegeven heeft. Ik weet dat het misschien een beetje dramatisch klinkt, maar zo voelt het wel voor mij. Ik deel deze lifehack graag met je!

Want waarschijnlijk herken jij dit ook: als online ondernemer ben je zo’n beetje getrouwd met je telefoon. Ik betrapte mezelf er in elk geval steeds vaker op dat ik ’s avonds op de bank nog even mijn Analytics app checkte, dat ik ’s ochtends in bed meteen zodra ik wakker werd mijn mails las en ook tijdens een dagje uit met de kinderen het niet kon laten om toch even te kijken of alles wel goed ging met de advertenties.

Geen focus

Het gevolg: werk en privé loopt totaal door elkaar heen, waardoor je nergens op gefocust bent. Ik begon de dag met zakelijke mails, terwijl ik veel liever nog even met mijn kinderen knuffel in bed, en met hen rustig de dag opstart. Tijdens een dagje uit was ik niet gefocust op privé quality time, omdat ik het niet kon laten om toch telkens even mijn telefoon aan te zetten. En was er op dat moment iets zakelijks waarop ik actie moest ondernemen, dan kon dat niet (want ja; het ging nog net niet zover dat ik ook mijn laptop meenam tijdens een dagje uit), wat dan weer een gefrustreerd gevoel opleverde. Niet fijn, en je hebt er ook helemaal niks aan. Het brengt je niet verder. Zakelijk niet, en privé al helemaal niet.

En wat me ook frustreerde: ik had mijn zakelijke telefoonnummer doorgeschakeld naar mijn smartphone, waardoor ik de hele dag door gebeld werd en ik niet kon zien of een telefoontje zakelijk of privé was. Was ik bijvoorbeeld aan het koken, dan nam ik vaak maar gewoon niet op omdat ik bang was dat het een klant zou zijn en ik niet achter de pc zat. Hierdoor was ik dus ook privé niet goed bereikbaar meer. Niet handig.

Begin dit jaar realiseerde ik me dat het continu checken van je telefoon totaal niet productief is en dat er iets moest veranderen. Ik was de hele dag met werk bezig, de hele dag afgeleid, waardoor ik minder kon genieten van alle privé dingen. Dat moest anders dus.

Alle meldingen uit

Ik besloot om alle meldingen uit te zetten. Geen pingeltjes meer bij een appje of een nieuwe mail, zelfs geen rode bolletjes meer die aangeven dat je een nieuwe mail ontvangen hebt. Alle meldingen van social media uit. Eigenlijk gewoon alles. Behalve mijn beltoon, die ging nog wel gewoon over en ook de rode bolletjes bij de appjes heb ik maar weer aangezet, anders miste ik ook belangrijke privé dingen.

Het voelt raar in het begin, als je niet meer continu afgeleid wordt door je telefoon. Maar ik merkte dat het ook veel rust gaf.

En toch… toch was de verleiding er nog om continu even mijn mail te openen of bij een van de andere zakelijke apps in te loggen.

Twee telefoons

Tot ik dus de tip kreeg die me mijn privé leven terug gaf. Twee telefoons. Hoe simpel kan het zijn? Mijn huidige telefoon gebruik ik alleen voor privé. Alle zakelijke apps en ook de zakelijke mail heb ik er af gegooid. Ook al zou ik willen, ik kán niet werken op die telefoon. Tenminste, ik ben iemand die de wachtwoorden niet van buiten kent – en dat is misschien maar goed ook. Ik heb de meldingen weer aangezet, zodat ik gewoon bereikbaar ben voor familie, vrienden en de kinderen.

Daarnaast heb ik een tweede iPhone die ik alleen zakelijk gebruik. Hierop staan alle zakelijke apps die ik nodig heb én de zakelijke telefoontjes komen nu allemaal op deze telefoon binnen. Aan het eind van de werkdag gaat deze telefoon automatisch op ‘niet storen’ en de volgende ochtend om 9 uur gaat hij pas weer aan.

Kleine tip, mega effect

De eerste week was even lastig. Ik had continu de neiging om mijn telefoon te pakken, maar daar ben je dus snel klaar mee als er nauwelijks nog apps op staan 😉 En ik checkte ook ’s avonds voordat ik naar bed ging nog snel even mijn zakelijke mail. Nu, een aantal weken verder merk ik dat ik het toch wel heel erg fijn vind zo. Ik kan mijn werk veel makkelijker loslaten. Wanneer ik werk, dan werk ik. Wanneer ik niet werk, dan word ik ook niet meer afgeleid of in de verleiding gebracht door mijn werk. Ik start elke dag relaxed op en ben in de ochtend (en avond) niet meer bezig met werkdingen. Tijdens dagjes uit hoef ik mijn telefoon niet meer te checken, want ik kan er toch niks werk-gerelateerds op zien en ik kan gewoon weer de telefoon opnemen tijdens privé tijd. Haleluja! Het klinkt als zo iets simpels: twee telefoons, maar de effecten zijn mega.

Challenge

Met de kinderen heb ik er een challenge van gemaakt. Ik heb met hen afgesproken dat mijn werktelefoon op mijn werk blijft. Op kantoor dus. Als ze me tijdens privétijd betrappen met dat ding in mijn hand mogen ze hem van me afpakken en me op mijn donder geven. Een taak die ze heel erg serieus nemen, want we hebben afgesproken: als ik dit 66 dagen volhoud, gaan we daarna met zijn drieën iets leuks doen.

Heb jij ook zo’n lifehack die voor jou het verschil gemaakt heeft? Deel hem hieronder!

Categorieën