Lightspeed: de voor- en nadelen

Sta je op het punt om een webshop te starten of overweeg je om over te stappen naar andere software? Het kiezen van de juiste webwinkelsoftware is niet iets dat je snel even doet. Overstappen is een enorm karwei, dat moet je dus niet te vaak doen. Denk dus vooraf goed na over welke functionaliteiten je nu en in de toekomst belangrijk vindt. In dit artikel kijken we specifiek naar de webwinkel software van Lightspeed, een van de bekendere softwaresystemen voor webwinkels in Nederland.

De eigenschappen

Een populaire aanbieder van webshop software is Lightspeed. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten zijn er enorm veel webwinkels met deze software gebouwd. Deze software maakt het mogelijk om zonder technische kennis een professionele webshop op te zetten met een professioneel design en interessante extra’s zoals een loyaliteitsprogramma, mails bij verlaten winkelwagens, uitgebreide rapporten, een geïntegreerd blog en talloze koppelingen met derde partijen.

De prijzen bij Lightspeed beginnen bij €49 per maand. Je krijgt daarvoor 1 gebruikersaccount en kunt maximaal 250 verschillende producten verkopen. Dit pakket is niet geschikt voor internationale verkoop en mist functionaliteiten als een blog, productfilters en retourmanagement. Prima voor een starter, maar een ervaren webwinkelier zal al snel richting het middelste (€89 per maand) of grootste pakket (€189 per maand) gaan. Je kunt de software 14 dagen gratis uittesten, dus je kunt eerst vrijblijvend onderzoeken of het aan je wensen voldoet.

Voordelen van Lightspeed

• De software bevat een handige import-tool, waarmee je snel je producten kunt inladen.
  • Heb je naast je webshop ook een fysieke winkel, dan bespaart het kassasysteem van Lightspeed je een hoop tijd en gedoe. Je voorraad wordt centraal beheerd zodat je klanten kunnen winkelen waar en wanneer het hen uitkomt, zowel online als offline.
  • Lightspeed is in 14 talen beschikbaar, maakt afrekenen in verschillende valuta mogelijk en past de verzendmogelijkheden aan op het land van de klant. Ideaal als je internationaal wil ondernemen.
  • Er is een uitgebreide theme store met kant en klare lay-outs voor je webwinkel. Voeg een theme toe aan je website, pas de kleuren en afbeeldingen aan. Een kind kan de was doen. Ook zonder technische kennis lukt dit je. Wil je de webshop verder aanpassen? Dan heb je toegang tot een HTML- en CSS-editor.
  • Je kunt per product tot 100 varianten aanmaken. Handig als je kleding in verschillende kleuren en maten verkoopt bijvoorbeeld.
  • Er zijn verschillende checkout mogelijkheden. Test deze en kies degene waarbij de conversie in je shop het hoogst is.
  • De software is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Gebruik rich snippets, eigen URL’s, een XML sitemap en meer dan 200 andere technieken om online goed gevonden te worden.
  • Er is een uitgebreide app store met meer dan 250 aanvullende functionaliteiten voor je webwinkel. Denk aan een spaarsysteem, een live chat, een countdown timer, pop-up en koppelingen met talloze andere partijen.

Nadelen van Lightspeed

• Dit is een van de duurdere webwinkelsoftware in Nederland. Het basisbedrag is, in vergelijking met andere aanbieders aan de hoge kant.
  • Een van de voordelen van Lightspeed is dat de mogelijkheden bijna eindeloos zijn. Dit heeft als nadeel dat de maandelijkse prijs die je voor de software en alle extra opties betaalt, flink kan oplopen.

Conclusie

Ben je op zoek naar een professionele webshop met veel extra opties, die je ook zonder technische kennis zelf eenvoudig kunt onderhouden? Dan is de webwinkelsoftware van Lightspeed absoluut een aanrader. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, maar daarmee kan de prijs flink oplopen. Ben dus selectief in de apps die je gebruikt en houd goed in de gaten of de prijs opweegt tegen de extra omzet die het je oplevert. De software wordt continu doorontwikkeld, waardoor je ook met het oog op de toekomst goed zit bij deze partij.

Probeer Lightspeed 14 dagen gratis