Webwinkel software: open source of kant en klaar

Bij het opzetten van een webwinkel komt heel wat kijken. Het begint al met de keuze voor de webwinkel software. Grofweg zijn er twee opties: een kant en klare webshop huren of een webwinkel gebaseerd op open source software. Dit artikel legt de verschillen en de voor- en nadelen van beide opties uit.

Het verschil tussen Open Source en SAAS

Als je een kant en klare webwinkel huurt gebruik je een zogenaamd SAAS platform (software as a service), of licentie software. Voorbeelden hiervan zijn Shopify, Lightspeed, JouwWeb, CCV Shop en Mijnwebwinkel (gebruik de code SUCCESMETJEWEBSHOP10 voor 10% korting op je eerste jaarabonnement). Bij deze bedrijven huur je voor een bepaald bedrag per maand je eigen webwinkel.

Wil je meer vrijheid, dan kies je voor een open source software webwinkel. Voorbeelden hiervan zijn WordPress + Woocommerce en Magento.

Webwinkel software huren: de voordelen

Het huren van een webwinkel is ideaal als je start met je webwinkel. Voor een vast bedrag per maand ben je direct helemaal klaar. Je webwinkel hoeft alleen nog gevuld te worden met je producten en teksten en je kunt je helemaal focussen op het verkopen van je producten. Door je logo toe te voegen en de kleuren aan te passen creëer je vrij eenvoudig je eigen webwinkel. Dit is heel geschikt als je geen technische kennis hebt, of als je geen budget hebt om het bouwen van een webwinkel uit te besteden. Ook met updates hoef je je niet bezig te houden; dit wordt allemaal voor je geregeld.

Vaak zijn er verschillende templates verkrijgbaar, zowel gratis als betaald. De template geeft je webwinkel zijn uiterlijk. Pas de kleuren aan op jouw huisstijl en klaar ben je.

Het huren van webwinkel software is de snelste oplossing: binnen een paar dagen kun je online zijn en je eerste klanten verwelkomen.
Tip: in dit blog laat ik je zien hoe je met de software van JouwWeb eenvoudig je eigen webwinkel opzet.

Nadelen kant en klare webwinkel software huren

Het huren van kant en klare webshopsoftware heeft wel een aantal nadelen:
  • Je bent afhankelijk van de templates die de leverancier aanbiedt en kunt je niet helemaal uitleven op de lay-out. Vaak zal je tegen dingen aanlopen die je liever net wat anders zou zien.
  • Je blijft betalen voor de software. Hierdoor kunnen de kosten op de lange termijn veel hoger uitvallen dan bij een open source webwinkel. Daarnaast is het instapbedrag vaak erg laag, maar kan het maandbedrag flink oplopen als je diverse extra functionaliteiten wil toevoegen. Reken vooraf dus goed uit wat de maandelijkse kosten zijn.
  • De broncode van de software is niet openbaar, je kunt hier zelf dan ook niets in aanpassen. Dat wil zeggen dat je voor de functionaliteiten in je webwinkel afhankelijk bent van de leverancier. Zij bieden doorgaans veel mogelijkheden, maar wil je echt iets specifieks, dan is dat vaak niet mogelijk of moet je er erg lang op wachten.
  • Het verkopen van je webwinkel is lastig als je kant en klare webwinkelsoftware huurt. Je webwinkel is immers nooit echt helemaal van jou. Als je je webwinkel verkoopt, dan moet de nieuwe eigenaar ook een contract aangaan met de leverancier van de software. Bij open source is dit niet het geval, waardoor deze webwinkel makkelijker te verkopen zijn.

Open Source webwinkel: de voordelen

Open source software wil zeggen dat de gebruikte code volledig openbaar is. Je kunt zelf aanpassingen maken in de broncode van de software. Hierdoor is vrijwel alles mogelijk. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan gerealiseerd worden. Als je een beetje verstand hebt van CSS, HTML en andere webtalen, dan is dit een hele goede optie, gezien de grote vrijheid die je met deze software hebt. Zowel voor Woocommerce als Magento zijn er talloze plugins verkrijgbaar waarmee je vrijwel elke functie in je webwinkel kunt integreren.

Wereldwijd zijn duizenden programmeurs bezig met het ontwikkelen van mogelijkheden die toegepast kunnen worden in jouw webwinkel, waardoor je regelmatig beroep kan doen op nieuwe extensies en verbeteringen. Hierdoor blijft je webwinkel up to date en kun je makkelijker inspringen op trends en nieuwigheden.

Ook wat betreft de lay-out van je webwinkel kun je alle kanten op. Er zijn duizenden gratis en betaalde templates verkrijgbaar die je indien gewenst naar hartenlust kunt (laten) aanpassen. Eindeloze mogelijkheden dus!

Het gebruik van de open source software zelf is helemaal gratis. Wel kun je kosten hebben voor de plugins die je gebruikt en de template (lay-out) van je webwinkel. Doorgaans ben je goedkoper uit met een open source webwinkel. Met name als je niet voor elke aanpassing iemand in hoeft te schakelen.

Ondanks de vele voordelen kleven er ook wel wat nadelen aan open source software

• Vaak zijn er veel aanpassingen nodig om je webwinkel helemaal naar je zin te maken. Dit kun je zelf doen, maar kost erg veel tijd. Uitbesteden kan ook, maar dan heb je daarvoor wel een (flink) budget nodig.
  • Je moet zelf zorgen voor updates en het maken van regelmatige back-ups. Bij kant en klare webwinkelsoftware heb je er geen omkijken naar, maar als je open source software gebruikt moet je zelf regelmatig updates uitvoeren. Dat kan met 1 druk op de knop, maar als er onverhoopt wat mis gaat kun je veel tijd kwijt zijn om het te herstellen.
  • Er is geen klantenservice waar je terecht kunt met vragen. Veel zal je zelf uit moeten zoeken. Wel zijn er online talloze fora waar gebruikers en ontwikkelaars vragen stellen en beantwoorden en elkaar helpen. Gebruik je plugins, dan kun je met vragen daarover terecht bij de ontwikkelaars van de betreffende plugin. Vaak is dit in het Engels – iets om rekening mee te houden.

Conclusie

Wil je een webwinkel starten of denk je er aan om over te stappen naar andere software, zet dan vooraf goed al je wensen op een rijtje. Onderzoek welke leverancier of welke software aan al je eisen voldoet. Houd hierbij ook rekening met wensen die je mogelijk in de toekomst hebt.

Zet ook alle kosten op een rijtje, niet alleen de standaard kosten, maar ook de kosten voor alle plugins en extra functionaliteiten die je wil toevoegen. Lees ook dit artikel met meer tips over het kiezen van de beste webwinkel software voor jouw webshop.

Download de pdf met 7 meest gemaakte fouten door startende webwinkeliers