SSL Certificaat voor je webwinkel

SSL staat voor Secure Socket Layer. Een SSL certificaat is een beveiliging voor je website of webwinkel. Je website wordt daarmee beveiligd tegen hackers en virussen. Daarnaast beschermt een SSL certificaat de belangen van jouw klanten. De kans dat betaalgegevens op straat komen te liggen is met een SSL certificaat aanzienlijk kleiner. Overigens ben je volgens de wet verplicht om in elk geval je betaalpagina’s te beveiligen met een certificaat.

Je herkent een website met SSL certificaat doordat de url begint met ‘https’ in plaats van ‘http’. Daarnaast zie je een groen hangslotje en/of een groene adresbalk bij de url.

Versleuteling van je webwinkel

Een SSL certificaat zorgt ervoor dat de verbinding tussen de server en je website versleuteld wordt. Hierdoor worden inloggegevens, adresgegevens, betaalgegevens en dergelijke beschermd verzonden. Deze gegevens kunnen alleen gelezen worden door degenen voor wie ze bestemd zijn.

Soorten SSL certificaten

Er zijn drie typen SSL certificaten verkrijgbaar. Het type certificaat dat je nodig hebt is afhankelijk van het doel van de websites. Zo is voor een persoonlijk blog een DV certificaat prima, maar kun je voor je webwinkel beter voor een EV certificaat kiezen.

Hieronder lees je meer over de verschillende typen SSL certificaten.
  • Domein Validatie (DV) SSL-certificaten: dit is het meest eenvoudige en goedkoopste certificaat dat verkrijgbaar is. DV is vooral interessant voor persoonlijke websites. De beveiliging is herkenbaar aan ‘https’ in de adresbalk en een groen hangslotje.
  • Domein validatie met bedrijfsgegevens (OV): ook bij dit SSL certificaat is de website herkenbaar aan ‘https’ in de adresbalk en een groen slotje. In tegenstelling tot bij het DV certificaat worden hierbij wel de bedrijfsgegevens gecontroleerd. Dit type certificaat is geschikt voor publieke websites zonder commerciële functie.
  • Extended Validation (EV) SSL-certificaten: dit is het meest uitgebreide (en duurste) certificaat. Naast https is ook een groene adresbalk met bedrijfsgegevens zichtbaar. De leverancier van het certificaat controleert of jij de specifieke domeinnaam mag gebruiken en voert daarnaast een grondige validatie van je bedrijf uit. Er wordt onder andere gecontroleerd of de identiteit van de eigenaar van de domeinnaam overeen komt met de officiële gegevens. Een EV SSL certificaat is vooral interessant voor webwinkels, banken en commerciële websites.

SSL en Google

Een SSL certificaat voor je webwinkel geeft niet alleen bezoekers vertrouwen. Ook Google waardeert dit. Websites die bereikbaar zijn via een veilige verbinding worden hoger in de zoekresultaten geplaatst dan niet beveiligde websites.  Daarmee wil Google het gebruik van SSL certificaten stimuleren. Ben je actief met SEO bezig, dan raad ik je zeker aan om voor je website een veilige verbinding te gebruiken. Het maakt voor je online vindbaarheid niet uit voor welk type certificaat je kiest.

SSL certificaat voor je webwinkel aanvragen

Een SSL certificaat kun je aanvragen bij zogenaamde certificerende autoriteiten. Comodo is een hele bekende en ook Global Sign verstrekt SSL certificaten. Wil je jouw webwinkel beveiligen met een SSL certificaat, dan kun je het beste bij je hostingpartij navragen of zij dit voor je kunnen regelen. Of bij de leverancier van jouw webwinkelsoftware. Vaak is dat met een paar handelingen geregeld.

Bij bijna alle aanbieders van kant en klare webwinkelsoftware, zoals JouwWeb of Shopify is een SSL certificaat automatisch inbegrepen. Fijn, want zo hoef je je hier zelf niet in te verdiepen en weet je zeker dat je webwinkel goed beveiligd is.

Download de pdf met 7 meest gemaakte fouten door startende webwinkeliers
Wesley
Door

Wesley

op 19 Feb 2020

Houd er wel rekening mee dat bij een extended validation je naam in de groene balk komt te staan als het een eenmanszaak betreft. Bij een BV is dat niet het geval.