Shopping Award binnen, maar nog vol ambities: 'Ik wil echt een serieuze speler zijn'
Interviews
Astrid van der Made
Interviews
3 min

Shopping Award binnen, maar nog vol ambities: 'Ik wil echt een serieuze speler zijn'

3 min

Angelique Dieteren is sieradenmaker én webwinkelier. Haar expertise: handgemaakte sieraden van natuurlijke zoetwaterparels en edelstenen. Afgelopen maart schreef deze maker slash ondernemer zich met haar webwinkel Zhen Zhu in voor de 20e editie van de Shopping Awards. Niet eens om deze toonaangevende onderscheiding voor webwinkeliers te winnen, maar om te profiteren van de verbeterpunten uit het juryrapport. En toen won ze ineens zilver: 'Ik ben helemaal flabbergasted.'

Erkenning van klanten én experts

Normaalgesproken weet deze vrolijke Bredase parelliefhebber precies waar ze met haar bedrijf naartoe gaat. Maar dat ze dit jaar in de prijzen zou vallen? Dat had ze even niet zien aankomen. Zeker niet met geduchte tegenstanders als My Jewellery en Siebel juweliers, die goud en brons pakten. 'Ik was al helemaal overdonderd toen ik in april de mail kreeg dat ik genomineerd was. Dat ik zilver gewonnen heb, kan ik nog amper geloven. Maar het is een fantastische erkenning voor het werk dat ik de afgelopen 12 jaar verzet heb. En het is natuurlijk extra leuk dat deze erkenning van klanten én experts komt.'

Geen hobbywinkeltje

Want dat de award onverwacht kwam voor Angelique, wil niet zeggen dat het succes van Zhen Zhu uit het niks kwam. Vanaf het allereerste begin heeft Angelique grote ambities gehad en die ook durven uitspreken. Naar zichzelf én naar anderen: 'Ik wilde een serieuze speler zijn in de sieradenwereld, niet dat mensen zouden zeggen: "Oh leuk, een hobbywinkeltje." Of: "Kijk wat gezellig, zij heeft een eigen bedrijfje." Ik denk dat dat komt doordat ik mijn hele leven al extra hard heb moeten werken om mezelf te bewijzen, doordat ik altijd jonger geschat word dan ik ben. Nu vind ik dat wel leuk, maar toen ik in het bedrijfsleven werkte, dachten klanten in eerste instantie altijd dat ik de stagiaire was. Dat was minder.'

Een gouden omweg

Toen Angelique in 2010 Zhen Zhu opende, had ze er al een behoorlijke loopbaan opzitten. 'Als klein meisje wilde ik altijd edelsmid worden, maar mijn vader vond het verstandiger dat ik het onderwijs in zou gaan. Dat heb ik gedaan. Een carrièreswitch bracht me bij de bank.' Een omweg naar het ondernemerschap waar zij nu positief op terugkijkt. 'Achteraf heeft het zo moeten zijn. Bij de bank werkte ik in de zakelijke tak en kwam ik dus de hele dag door in aanraking met mensen met een eigen bedrijf. Als ik niet eerst 15 jaar bij ondernemers in de keuken had kunnen kijken, denk ik niet dat ik het lef gehad had om Zhen Zhu op te zetten.'

Shopping Award binnen, maar nog vol ambities: 'Ik wil echt een serieuze speler zijn'

Als je parels zegt, dan zeg je Zhen Zhu

Of ze nu dan vindt dat ze die serieuze speler in de sieradenwereld die ze zo graag wilde zijn ook geworden is? 'Ik heb nog niet het gevoel dat ik daar sta. Dit jaar maak ik weer een professionaliseringsslag: ik heb net de sleutels van mijn eerste kantoor gekregen. Nou kan ik buitenshuis én met stagiairs gaan werken. Uiteindelijk zie ik Zhen Zhu voor me in een mooi bedrijfspand met een eigen team en een grote naamsbekendheid in Nederland en België: als je parels zegt, dan zeg je Zhen Zhu.

Next Level

Het afgelopen jaar volgde Angelique ons Next Level-traject, waar wij haar leerden kennen als een harde werker. Haar gouden tip voor webwinkeliers die net als zij ooit zo'n mooie Shopping Award in de wacht willen slepen, is dan ook simpel: 'Je moet gewoon heel hard werken. Ik kwam een keer iemand tegen op een netwerkevent en die zei: "Oh een webshop? Lekker, dan hoef je alleen maar te wachten tot de bestellingen binnenkomen." Veel mensen lijken dat beeld nog steeds te hebben, maar zo werkt het absoluut niet. Je moet echt heel hard aan de bak.'

Een avond vol webwinkeliers

Maar dinsdagavond 7 juni werd er natuurlijk eerst gefeest. Met een - hoe kan het ook anders - duizelingwekkend lange parelketting en Next Level-genoot Ilza Keeman van Koekatelier vertrok ze naar de prijsuitreiking. Feestje, netwerken, meemaken hoe-dat-allemaal-gaat: het is helemaal aan Angelique besteed. 'Ik ben een echte netwerker, maar er zijn vaak maar zó weinig webwinkeliers: iedereen zit in de diensten! Dat was tijdens de awarduitreiking natuurlijk anders, heel leuk. Het lijkt wel alsof webwinkeliers zich normaalgesproken massaal thuis verstoppen achter hun laptop.'

Volgens Angelique een gemiste kans. 'Je kunt zoveel leren van anderen. Dat is ook de reden dat ik geïnvesteerd heb in het Next Level-traject. Zelf kijk je onvermijdelijk over dingen heen. Het is een beetje zoals elke dag in de spiegel kijken. Een onsje hier, een onsje daar: je ziet het gewoon niet. Je hebt dan echt iemand anders nodig die zegt: jeetje, jij bent wel wat dikker geworden hè. Want alleen dan kun je er wat aan doen.'


Draait je webwinkel lekker, maar ben jij als ondernemer toe aan de volgende stap? Ontdek dan of het Next Level traject ook iets voor jou is. 

Categorieën