Jill-JKBalance
Interviews
Astrid van der Made
Interviews
3 min

Achter de schermen: JK-Balance

3 min

Achter de schermen: JK-BalanceEigenlijk was Jill helemaal niet met een webshop bezig, maar omdat de klanten van haar dierenpraktijk door het hele land (en zelfs in België) zitten, begon het als een soort service voor bestelgemak. Klanten kunnen zien wat ze in huis heeft en kunnen meteen bestellen wanneer het hen uitkomt. Ideaal! Sinds oktober 2019 is haar webshop JK-Balance live. Wij stellen Jill een aantal vragen over het leven als webshop eigenaar. 

Hoe onderscheid jij je van je concurrenten? 

Jill slaat een brug tussen de Westerse en Oosterse geneeswijze bij dieren. "Het een hoeft het ander namelijk niet uit te sluiten en het is juist prachtig dat het er allebei is. Verder heb ik veel persoonlijk contact met klanten om het beste voor hun hond of paard samen te stellen." Echt maatwerk dus.

Hoeveel tijd besteed je aan je webwinkel? 

Gemiddeld werkt Jill zo’n twee uur per dag aan haar webshop. "Ik heb de webshop namelijk naast mijn praktijk. Los van voorraad beheer, bestellingen doen, verwerken etc. is het ook nooit af. Je blijft optimaliseren, posts voor de socials maken, blogs schrijven. Product teksten zo maken dat je gevonden wordt etc." 

Beschrijf eens een dag uit jouw leven als webwinkelier? 

Jill begint de ochtend met kijken of ze bestellingen heeft. "Bestellingen voor online workshops kan ik dan meteen op afgerond zetten zodat de klant direct toegang heeft. Afhankelijk van mijn route (paarden behandel ik op de stallen waar ze staan, huisdieren komen bij mij op de praktijk) start ik eerst met inpakken en verzenden of ik doe dat aan het einde van de dag. In de avonden als ik geen spreekuur heb ga ik met de randzaken aan de gang zoals inkopen, de socials en dat soort werk." 

 Wat vind je het leukst aan het runnen van je webwinkel? 

"Het allerleukste vind ik het inpakken van bestellingen. Daar doe ik altijd een persoonlijk bericht of advies bij en ben dan blij dat ik kan bijdragen aan de gezondheid van honden en paarden. Het minst leuke vind ik, wat ik noem randzaken zoals administratie en de techniek. Daarom heb ik ook een boekhouder en een bedrijf dat mijn webshop heeft gebouwd en beheert. Ieder zijn vak zullen we maar zeggen!"

Achter de schermen: JK-Balance

Welke uitdagingen kom je tegen? 

"Dat je eigenlijk overal wat vanaf moet weten en je niet alleen met je eigen vakgebied bezig kunt houden. Dus ik volg workshops, cursussen en challenges om ook de techniek en het schrijven voor internet onder de knie te krijgen."

Op welke manier trek je bezoekers naar je webwinkel?

"Een klein gedeelte komt organisch, het meeste loopt via de socials of blogs waar ik dan tips in geef." 

Hoe combineer je je webwinkel met je andere bezigheden? 

"Dat gaat bij mij best ad-hoc Dus als ik zie dat ik een bestelling binnen heb dan pak ik die bijvoorbeeld tussen afspraken door in. De tijd voor optimaliseren etc. dat zou ik eigenlijk veel beter moeten inplannen. Het flexibele is fijn als je met dieren werkt, maar een planning zou efficiënter zijn."  

Als je opnieuw zou beginnen, wat zou je dan anders aanpakken? 

"Ik zou me eerst verdiepen in wat er bij komt kijken voordat ik de webshop heb laten bouwen i.p.v. laten bouwen en al doende erachter komen wat handiger is om te doen." 

Achter de schermen: JK-Balance

Wat zijn je toekomstplannen? 

"Een ambitie is dat de webshop groeit en dan niet qua aanbod maar met klanten. De webshop draait nu een ruime 2 jaar en inmiddels heb ik veel geprobeerd in het assortiment. Nu weet ik ongeveer wat werkt en is het eerste grote plan om alles te doorlopen op verwijzingen naar artikelen, blogs etc. Dan weer verder met kennis opdoen en implementeren om te optimaliseren." 

Wat is de belangrijkste tip die jij gekregen hebt? 

Dat zijn er eigenlijk twee. "Dat is uitbesteden, zo heb ik mijn webshop laten bouwen en beheren (zelf voeg ik alleen producten en teksten toe) Dit kost behoorlijk veel, maar het kost mij geen tijd en stress dat alle techniek het blijft doen, het betaalverkeer veilig verloopt en dat soort dingen. De tweede tip was de Yoast plugin. Ik had echt geen idee hoe je iets handig volgens SEO schrijft. Nu moet ik zeggen dat ik mijn product teksten nog steeds gewoon schrijf zoals ik praat, maar het geeft echt een houvast en als je dan groene bolletjes verzamelt ben ik helemaal blij!" 

Categorieën